Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, adoptarea de către Guvern a unor măsuri în susținerea fermierilor. Una dintre acestea este programul Creditul Fermierului, soluție convenită cu reprezentanții agricultorilor, luna trecută.
Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu o marjă ce nu poate depăși 1,95% pe an. Sprijinul este de maximum 280.000 de euro, pe 5 ani, a anunțat Marcel Ciolacu.
O altă măsură în sprijinul fermierilor este susținerea financiară a unei cote de 50% fin facturile la energie.
De asemenea, aprobăm o măsură prin care ajutăm fermierii ce folosesc sistemul de irigații. Achităm și în 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole, a menționat premierul.
Marcel Ciolacu a menționat și retragerea de către Comisia Europeană a proiectului privind pesticidele în agricultură. „Este o victorie a insistenței Guvernului”, a transmis Ciolacu.
Avem o veste bună și de la Bruxelles, după eforturi intense ale României și a altor state europene. Comisia Europeană retrage proiectul controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat serios pe fermierii noștri. Este o victorie a insistenței Guvernului și a celor mai serioși europarlamentari români, în a susține cu argumente solide interesele agriculturii naționale!
Detaliile programului Creditul Fermierului au fost anunțate, joi, și de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o postare pe Facebook:
CITEȘTE ȘI:
Prioritățile Guvernului: CRITERIUL VERDE în sistemul de licitații și extinderea învățământului dual